Sementfliser fra Ulfven

Jeg husker jeg sa at det kom til å ta “noen uker” å pusse opp kjøkkenet. Altså, jeg tror heller vi sier måneder. Nå er det bare småting som gjenstår, men det er også de vanskeligste tingene. Jeg tror jeg skrøt på meg at jeg skulle oppdatere underveis også, men plutselig hadde jeg ikke så lyst til å vise bilder av et uferdig kjøkken. Liksom, liksom. Så vi får se om det blir ferdig til jul!

I mellomtiden kan jeg skrive litt om gulvflisene, for gulvet er ferdig! Vi (les jeg) valgte som nevnt tidligere sementfliser. De er håndlaget, med samme teknikk som ble bruk i Frankrike på 1800-tallet.

Jeg må ta meg tid til et lite historisk innslag, for det er ganske interessant: De første hydrauliske sementflisene ble laget i Frankrike rundt 1850. På grunn av deres enestående holdbarhet og estetikk, ble flisene raskt populære. De spredte seg til Spania og ble mye brukt i Barcelona og områdene rundt. Populæriteten og produksjonen spredte seg også til Latin-Amerika, Midtøsten, India og flere afrikanske land. Franskmennene tok tidlig med seg teknikken til noen av sine kolonier, blant annet Vietnam og Marokko.

Frem til 1920 ble disse flisen forbeholdt statlige bygninger, herskapshus og palasser. På 1950-tallet mistet flisene sin populæritet til fordel for billigere fliser og gulvbelegg som kunne masseproduseres. Men de siste årene har flisene fått sin renessanse, og de få håndverkerne og fabrikkene i verden som fremdeles kan dette, har fått nok å gjøre.

Var det litt spennede? Da kan du lese mer på Ulfven.no.

Dette gjør jo gulvet ganske spesielt, og det er faktisk ingen som har akkurat likt. Støpeteknikken gjør at hver flis er unik, og det blir et veldig fint spill i gulvet. Det er ikke “perfekt”, men det er liksom noe av sjarmen. Jeg er så glad i det matte uttrykket i gulvet, jeg har faktisk tenkt at det ser mykt ut. Og med varmekabler under, er det veldig deilig å gå på. Det har blitt kattens favorittsted også. Litt upraktisk akkurat det, for han er lett å snuble i.

Flisene vi valgte heter Octagon, og har et ganske stramt uttrykk. Hvis jeg hadde hatt en sveitservilla, hadde jeg kanskje tenkt annerledes, men jeg syns disse passer bra hos oss.

Så hvis du vurdere fliser, kan jeg absolutt anbefale sementfliser! Og jeg kan anbefale å handle av Ulfven, for en super service. Her er et lite utvalg.

Ulfven holder til i Moss, og drives av Vibeke og Ole Petter Mork Sandersen. Interiørkonseptet ble til etter flere år med oppussing og jakt etter unike produkter til eget hjem. De reiste rundt i verden for å finne de beste produsentene og håndverkerne som nå lager deres produkter. Nostalgi, personlighet og kvalitet er nøkkelord for dem. Ulfven er navnet på villaen deres fra tidlig 1900-tallet, som de jobber kontinuerlig med for å få tilbake til sin opprinnelige stil.

2 replies on “Sementfliser fra Ulfven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siriside