ut med juletreet

Nytt år, nye muligheter!

Jeg har trendnisset litt rundt i jula.
Dette er noe jeg tror vi kommer til å se i 2016.

For å starte med forbrukerne, blir vi stadig mer bevisst på hva vi skaffer oss av innredning. Vi ønsker kvalitet og holdbarhet, og miljø og gjenbruk spiller en viktig rolle. Vi vil ha bærekraftig design.

Skandinavisk / Neo Nordic

Den skandinaviske stilen står sterkt, og byr på ekte håndverk på en moderne måte. Vi vil se solid tre i både møbler og dekor. Vakkert design skal ivareta det praktiske og ergonomiske.
De skandinaviske designklassikerne er aktuelle som aldri før, og nyproduksjon henter inspirasjon fra disse.

Hvitt på hvitt er mye brukt i nordiske hjem. Nå kommer mørkere farger på banen, og det er fokus på kontraster.

Naturlig organisk

”Ta naturen inn”. Dette er et begrep jeg husker fra mitt første PEJ-seminar i 2004. Så det kan jo se ut som at dette har kommet for å bli. Vi har sett planter bli brukt på nye og kreative måter, i alle rom i huset. Nå blir det også stort fokus på stein og mineraler.

Marmor er fortsatt aktuelt, og får selskap av andre bergarter. Store boller av svovelkis, ubehandlede biter av quartz og brikker av polert agat.

Sammen med inspirasjon fra stein og mineraler, kommer teksturer hentet fra fjell – og lavaformasjoner. Det islandske landskapet er en inspirasjonskilde. Naturlige vakre organiske former dras videre til mønster med flytende linjer.
Flytende overganger i tekstiler og interiørdetaljer er inspirert av overgangen fra land til hav, og naturlig spill i fjell og stein.

Sort metall og retro keramikk

1950 og 70tallet er ”hot” innen fashion design, og også interiør.
Blank messing har vært mye sett i 2015. Nå er det lov å mixe og matche metall. Blankt sølv og matt messing er helt lov! Mix gjerne retro og nytt.
Arvet keramikk som er stuet vekk, kan hentes frem igjen, eller man kan gjøre funn hos bruktbutikker. Nyproduksjoner inspirert fra denne epoken, dukker opp i butikkene.

Matt, sort metall vil ikke lenger stå på sidelinjen som sengerammer og materiale for utemøbler. Dette vil komme som et strekt alternativ til blankt stål, både som detaljer og møbler. “Sveiserne er de nye rockestjernene”, sies det.

Dusker, kurver, macramé og hekling er fortsatt aktuelt. Arvet, hjemmelaget eller bruktkupp. Etnisk inspirasjon og souvernirer tilfører kontrast og personlighet til det rene, moderne interiøret.

”It started with the iPhone”. Dette var et grep fra apple, hvor tanken var å gjøre uttrykket mer delikat og feminint. Det ser vi også i interiøret. Den kalde, industrielle stilen er på vei bort, og vi vil se mykere former og avrundede kanter.

Art Deco

Sist, men ikke minst Art Deco. Den karakteristiske stilen som hadde sitt høydepunkt på 20-tallet er tilbake for fullt, med en moderne vri. Det geometriske mønsteret dukker opp i tapet og veggkunst, fliser, tepper og andre innredningselementer. Også i motebildet kan vi se dette. Hvem har ikke vært på 20tallsparty inspirert av “The Great Gatsby” eller “Downton Abbey”?

Geometriske fliser med farge hentet fra terrakotta og leire i steden for glasur, skaper en levende og varm flate. I tillegg til bad og kjøkken, hvorfor ikke bruke fliser som et fokalt punkt andre steder i huset, for eksempel en vegg i stua, i gangen eller i forbindelse med peisen?

Så da er det vel bare å hive ut juletre og nisser og sikre seg noen kupp mens salget er igang?
Godt nytt år!

4 replies on “ut med juletreet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siriside